SVJ a služba sledování změn

Požadovaná informace:

Kdy dojde k nápravě v informačním systému KÚ tak, aby bylo možné zřídit „hlídacího psa“ i pro řádně zvolené představitele SVJ, kteří sami nejsou spoluvlastníky?

Poskytnutá informace:

Podle § 55 odst. 6 katastrálního zákona „Na základě údajů katastru se poskytuje služba sledování změn v katastru zajišťující informování vlastníků a jiných oprávněných o postupu zápisů elektronickými prostředky.“. 
Podrobnosti poskytování služby sledování změn stanoví vyhláška ČÚZK č. 358/2013 Sb., o poskytování údajů z katastru nemovitostí, v platném znění. V § 19 odst. 3 této vyhlášky se uvádí: „V rámci sledování změn údajů o nemovitostech jsou poskytovány informace týkající se nemovitostí, ke kterým je osoba podle odstavce 1 v katastru zapsána jako
a)    vlastník,
b)    zástavní nebo podzástavní věřitel,
c)    oprávněný z věcného břemene,
d)    oprávněný z předkupního práva ujednaného jako věcné právo, nebo
e)    oprávněný z práva zpětné koupě, oprávněný z práva lepšího kupce, nájemce nebo pachtýř.“.

ČÚZK zatím nepřipravuje legislativní změnu okruhu osob, které jsou oprávněny si zřídit službu sledování změn v katastru. Nelze však samozřejmě vyloučit, že v budoucnu bude tento okruh osob rozšířen o společenství vlastníků jednotek (nikoli však o členy orgánů SVJ).
Datum zveřejnění informace: 28.02.2024

Aktuality

02.05.2024
Oznámení o vyhlášení výběrového řízení na obsazení služebního místa odborný rada - Agenda veřejných zakázek a smluv odboru informatiky.

25.04.2024
Oznámení o vyhlášení výběrového řízení na obsazení služebního místa odborný rada - Metodik/metodička bezpečnosti.

22.04.2024
Oznámení o vyhlášení výběrových řízení na obsazení služebních míst ředitele/ředitelky Katastrálního pracoviště Jeseník, Katastrálního pracoviště Olomouc, Katastrálního pracoviště Prostějov, Katastrálního pracoviště Přerov a Katastrálního pracoviště Šumperk.

19.04.2024
Oznámení o vyhlášení výběrového řízení na obsazení služebního místa ředitele/ředitelky Katastrálního pracoviště Havlíčkův Brod, Katastrálního pracoviště JihlavaKatastrálního pracoviště Třebíč.

15.04.2024
Oznámení o vyhlášení výběrového řízení na obsazení služebního místa ředitele/ ředitelky Katastrálního pracoviště Prachatice.

15.04.2024
Aktuální číslo Geodetického a kartografického obzoru (4/2024) je k dispozici ke stažení.